Zamieszczone przez Big
Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek
Zwiń
X
-
Panowie w oczekiwaniu na wizytę u kolegów gusiak11 i staraoctavia postanowiłem trochę podziałać we własnym zakresie.
Proszę Was o radę w kwestii mojego kombinowania
Wszystko będę robił ręcznie.
1. Mycie rękawicą Megsa i suszenie Fluffy 1300.
2. Miękka glinka z poślizgiem.
3. Ponowne mycie i suszenie.
4. Ultimate Compound ręcznie za pomocą tri colour od Chemical Guys.
5. Czy teraz pomiędzy UC a woskiem dać IPA 50:50 z wodą ???
6. Kolejny etap to wosk Poorboy's RED.
Mam jeszcze w garażu P40-Detailer od Chemical Guys. Czy warto go jakoś wykorzystać przy tych działaniach?
Będę wdzięczny za wszelkie rady. Czy coś ważnego pominąłem???
Wcześniej po UC dałem bezpośrednio wosk. Teraz zastanawiam się czy użyć IPA.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ToMo19781. Mycie rękawicą Megsa i suszenie Fluffy 1300
Zamieszczone przez ToMo19785. Czy teraz pomiędzy UC a woskiem dać IPA 50:50 z wodą ???
...
...
Wcześniej po UC dałem bezpośrednio wosk. Teraz zastanawiam się czy użyć IPA.
A jakie masz wnioski po kładzeniu wosku bez IPA...??
Zawsze nie zaszkodzi spróbować, zawsze będziesz mądrzejszy o jakieś doświadczenie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gusiak11A jakie masz wnioski po kładzeniu wosku bez IPA...??
gusiak11 mam pytanie o IPA - rozrobić tylko z wodą destylowaną czy dodać jeszcze jakiś magiczny składnik? Czytałem, że ludzie robią naprawdę niezłe mikstury z IPA. Bawić się w to czy pozostać przy samej wodzie?
Bardzo dziękuję za pomoc, fajnie, że jest takie miejsce jak to forum.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Arti_r1w stosunku do niebieskiego fluffy
Fluffy jest ok ale takiej wchłanianości wody to mu.... oj, jest niezly ale niestety farbuje
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Arti_r1Da radę trzy-cztery auta nim oblecieć w tym samym czasie/dniu?
Jak bedzesz jechal 3-4 auta za koleją dobrze nawoskowane, gdzie duża ilosc wody pozostaje na lakierze a dzień bedzie pochmurny i chłodny (mało wody odparuje) średnio to widzę nawet w przypadku mamuta. http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...236534#1236534 widoczny na początku ford wytarty recznikiem szaro-żółtym, i ręcznik wchłoną w siebie tyle wody że sie już do niczego nie nadwał, jego rozmiar i grmatura, tak samo jak w mamucie bardzo utrudnia jakiekolwiek wyżymanie.
Kiedyś staraoctavia, złapał mój ręcznik, bo.... on wyciera spokojnie dwa auta, no jego wytarł u mnie zabrał wodę z kropli a resztę trzeba było docierać, trzecie-czwarte no podobnie było by tylko jeszcze więcej wody zostąło by na lakierze. Widoczny dalej w124 wytarłem fluffym i spokojnie by coś nim jeszcze wytarł, więc reasumując da sie ale nie zawsze
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aronusDobra Panowie przekonaliście mnie do mycia przy pomocy wiadra
Zamieszczone przez aronusJaka rękawica/gąbka do mycia, jaki szampon i wosk kupić
2) rekawica - http://www.excede.pl/chemical-guys-r...fibry-p86.html
nie musi być konkretnie ta, ale czym bardziej kudłata tym lepiej, raczej nie gąbka
3) Wosk- trudne pytanie bo zaraz padnie 1000 odp. ja ze swoje strony moge polecic mesg-a #16, PoorBOY Nattys Red/Blue Wax, ale pewnie koledzy zaraz coś tu dopisza
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aronusJaka rękawica/gąbka do mycia
Zamieszczone przez aronusjaki szampon
Zamieszczone przez aronusi wosk
W kazdym razie aby wosk dobrze trzymał sie lakieru, ten musi być czysty i odpowiednio przygotowany. Aby porządnie oczyścić lakier potrzebujesz glinki i tu polecam białą glinkę od Meguiars, czyli tą: http://www.meguiars.pl/shop/product_...roducts_id=345 - najlepiej kupić ją w tym zestawie (taniej wychodzi).Czarny Elegance
Komentarz
-
Komentarz